69.chińska zupa z makaronem udon i kaczką po pekińsku

69.chińska zupa z makaronem udon i kaczką po pekińsku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.69)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki marynaty
½ łyżeczki chińskie przyprawy 5 smaków
1 łyżka stołowa oleju z prażonego sezamu
3 łyżki stołowe sosu hoi sin
3 łyżki stołowe brązowego cukru
3 łyżki stołowe wody
1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego
2 piersi kaczki po 175g bez kości, ze skórą

Składniki zupy
1 l wywaru drobiowego
2 suszone grzybki shitake moczone 20 minut w 200 ml gorącej wody
100g posiekanej kapusty pekińskiej
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa wina ryżowego
1 łyżka stołowa octu ryżowego
200 g ugotowanego makaronu udon
3 dymki pokrojone ukośnie
40g kiełków fasoli
1 duża garść posiekanej kolendry
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w płaskim naczyniu, włożyć mięso, dokładnie pokryć marynatą i zostawić, najlepiej na całą noc, ale wystarczy 20 minut.
Rozgrzać lekko patelnię. Położyć mięso stroną ze skórą i smażyć 8-10 minut, aż będzie złociste. Powiększyć płomień, przewrócić mięso i smażyć 1 minutę, aż będzie chrupiące. Włożyć do piekarnika, piec 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, zanim zostanie pokrojone.

Przygotować zupę
Wlać wywar drobiowy do garnka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać grzybki z płynem, w którym się moczyły i kapustę pekińską. Dolać sos sojowy, ocet i wino ryżowe, wrzucić makaron. Doprowadzić do wrzenia. Posypać dymką, kiełkami i kolendrą. Odprawić do smaku. Nalać do miseczki porcję zupy, ułożyć na wierzchu plasterki mięsa i natychmiast podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE