Zielony sos chili

Zielony sos chili
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Ilość osób:
10
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Przepis

Składniki:
24 ostre zielone papryczki chili (jalapeño, poblano lub cubanelle)
¼ szklanki oliwy (60 ml)
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka ziaren kolendry (15 ml)
2 łyżki białego octu (30 ml)
szczypta cukru
2 szklanki wody (500 ml)
¼ szklanki kolendry, posiekanej
sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 225°C. Papryczki układamy na blaszce, skrapiamy połową oliwy i doprawiamy solą. Pieczemy 30 minut, aż skóra sczernieje. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i zostawiamy do ostudzenia – ułatwi to zdjęcie skóry. Usuwamy skórę i pestki, kroimy na kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek, kolendrę, ocet i cukier. Dusimy przez minutę. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pół godziny, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga: możemy użyć dowolnego rodzaju zielonego chili.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE