Zapiekanka z cukinii, mozzarelli i makaronu

Zapiekanka z cukinii, mozzarelli i makaronu
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Doskonałe trio (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis

Składniki:
500 g cukinii bez końcówek
3 łyżki oliwy
masło
2 drobno posiekane ząbki czosnku
250 g makaronu penne (rurki)
2 mozzarelle z mleka bawolego (w sumie 250 g)
2 łyżki śmietany kremówki
świeżo starty parmezan, twardy ser kozi albo inny twardy aromatyczny ser
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprzymy

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować naczynie żaroodporne o pojemności 1,5 l masłem. Pokroić cukinię na plasterki grubości 3 mm. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia zacznie się smażyć, ale jeszcze się nie zrumieni, zmniejszyć ogień i posolić cukinię. Dzięki temu puści sok. Smażyć cukinię na wolnym ogniu, aż powstanie papka, czyli maksymalnie 30 min. Dodać czosnek, kiedy cukinia będzie prawie gotowa. Powinno powstać aromatyczne czosnkowe puree z cukinii. W tym samym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Porządnie posolić i wsypać makaron. Gotować makaron o minutę albo dwie krócej niż podano na opakowaniu. Powinien być lekko twardawy. Porządnie odsączyć makaron, dodać czosnkową pastę z cukinii i wymieszać. Porwać mozzarellę rękoma i dodać do makaronu razem ze śmietaną. Posolić i popieprzyć i jeszcze raz porządnie wymieszać. Włożyć mieszaninę do wysmarowanego tłuszczem naczynie żaroodpornego i posypać startym parmezanem albo innym twardym serem. Piec przez 20 min., aż wierzch stanie się złoto-brązowy. Podawać od razu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE