Wieże z tortilli

Wieże z tortilli
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki:
12-18 tortilli
kwaśna śmietana
200 g sera monterey jack lub dojrzałego cheddara
1 mały pęczek dymki
1 pęczek naci kolendry

kurczak:
2 łyżeczki soli selerowej
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka soli czosnkowej
sok i skórka otarta z 2 limonek
6 podudzi kurczaka, bez skóry

guacamole:
3 dojrzałe awokado
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok i skórka otarta z 1 limonki
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

salsa:
2 czerwone lub zielone papryczki chilli
1 duża czerwona cebula
6 pomidorów
oliwa
1 suszona papryczka chipotle
4 ząbki czosnku
1 pęczek naci kolendry
sok z 2 limonek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotowujemy kurczaka: wsypujemy przyprawy do torby foliowej, dodajemy sok i skórkę z limonek, wrzucamy kurczaka, zamykamy torbę i potrząsamy, aż mięso się obtoczy w przyprawach. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Zawartość torby wysypujemy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Obieramy mięso z kości, przekładamy do miski; zlewamy do niej także sos z pieczenia. Przygotowujemy guacamole: awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ i wkładamy do miski. Dodajemy sok i skórkę z limonki i cytryny. Rozgniatamy awokado widelcem. Dodajemy kwaśną śmietanę, szczyptę soli i oliwę, mieszamy, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy salsę: rozgrzewamy grill w piekarniku do maksymalnej temperatury. Papryczki chilli wrzucamy do blaszki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i dorzucamy do blaszki. Pomidory przekrawamy na pół, wkładamy do blaszki przeciętą stroną w dół. Czosnek obieramy, rozgniatamy płaską stroną noża, dorzucamy do foremki. Wszystko skrapiamy oliwą. Wstawiamy pod grill na 15 minut, aż warzywa się przypieką. Zawartość blaszki przekładamy do malaksera, dorzucamy papryczkę chipotle i nać kolendry. Miksujemy na niezbyt gładki sos, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dymkę i nać kolendry drobno siekamy. Układamy wieże z tortilli: na każdym talerzu rozsmarowujemy łyżeczkę guacamole, kładziemy tortillę, smarujemy guacamole, dokładamy kurczaka, polewamy salsą, skrapiamy kwaśną śmietaną, posypujemy dymką. Kładziemy drugą tortillę i powtarzamy warstwy. I tak samo z trzecią tortillą. Na koniec posypujemy kolendrą i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE