Uniwersalny sos morelowy z chili

Uniwersalny sos morelowy z chili
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

Składniki:
500 gramów moreli
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 pokrojone ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”
2 łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki soli
¼ szklanki octu ryżowego
skórka starta z jednej cytryny
1 pokrojona czerwona papryczka chili
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondlu. Gotować 10 -15 minut. Następnie przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować. Ostudzić, przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Sos można stosować jako dip, glazurę do pieczenia lub sos do duszenia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE