Tempura z langustynki z marynowanymi warzywami

Tempura z langustynki z marynowanymi warzywami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia islandzka
Ilość osób:
4

Przepis

Langustynki:
16 ogonów langustynek

Ziemniaki:
12 młodych ziemniaków
1 mały brokuł
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Marynowane warzywa:
10 kapeluszy pieczarek
1 duża marchewka
¼ główki czerwonej kapusty
½ czerwonej cebuli
1 łyżka mieszanki pieprzowej (białego, zielonego, czerwonego, czarnego)
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion gorczycy
2 goździki
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka białego octu winnego
½ szklanki cukru
sól i pieprz

Dressing:
1 szklanka jogurtu
1 łyżka świeżego posiekanego koperku
1 łyżka miodu
sól i pieprz

Ciasto:
½ szklanki mąki
½ szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
sól
1 szklanka lodowatej wody

1 litr oleju roślinnego do smażenia
1 garść świeżych liści rukoli

Przygotowanie:
Obierz ogony langustynek z pancerzy: ostrożnie złam pancerz na pół, uchwyć wystające mięso i delikatnie wyciągnij, jednocześnie ściskając palcami tylną część ogona, żeby wyjąć mięso i jednocześnie usunąć czarną „żyłkę”, czyli wnętrzności. Wstaw obrane langustynki do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Ugotuj ziemniaki, odlej wrzątek i odstaw ziemniaki do ostygnięcia. Pokrój je na ćwiartki i włóż do miski. Pokrój brokuły na małe kawałki i dodaj do ziemniaków. Polej warzywa oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, przygotuj marynowane warzywa: pokrój grzyby na kawałki, poszatkuj czerwoną kapustę, a marchew i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plasterki. Przesyp przygotowane warzywa do miski i przygotuj marynatę: w rozgrzanym na średnim ogniu rondlu upraż mieszankę pieprzu, nasiona kolendry, gorczycy i goździki. Kiedy nasiona zaczną skwierczeć, podskakiwać i pękać, dodaj 2 ząbki czosnku zmiażdżone płazem noża, a następnie przełóż wszystko do rondla i dodaj sporo tymianku. Wymieszaj zawartość naczynia, a następnie wlej do rondla szklankę octu winnego, dodaj cukier i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Przecedź wrzącą marynatę wprost do miski z warzywami, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Wlej jogurt do miski, dorzuć posiekany koperek i miód. Wymieszaj dokładnie zawartość naczynia i dopraw solą i pieprzem. Uważaj, żeby sos nie miał zbyt ostrego smaku.
Aby przyrządzić ciasto na tempurę, wsyp do miski mąkę ze skrobią kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmieszaj składniki i wlej około ¾ szklanki lodowatej wody, starannie mieszając. Dodawaj stopniowo resztę wody uważając, żeby ciasto nie było za rzadkie. Nie mieszaj zbyt intensywnie, tylko tyle, żeby masa była jednolita, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Osusz mięso langustynek i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie zanurzaj ogony w cieście i delikatnie wkładaj do oleju rozgrzanego do 180 stopni C. Smaż minutę z każdej strony. Mięso powinno być miękkie i soczyste wewnątrz pokrywającego je ciasta. Usmażone langustynki przełóż na talerz i oprósz niewielką ilością soli. Zrób na każdym talerzu „wstęgę” z dressingu, ułóż na niej porcje ziemniaków i brokułów wraz z marynowanymi warzywami. Na wierzchu rozłóż smażone langustynki i udekoruj świeżymi liśćmi rukoli.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE