Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:

Ilość: 8 sztuk

Ciasto
125 g mąki
25 g cukru pudru
75 g niesolonego masła
1 żółtko
ew. 1 łyżka wody

Krem
120 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
1 łyżka śmietany 36%
6 kropli ekstraktu wanilii
15 g cukru
60 g gorzkiej czekolady
świeże owoce (truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki)
galaretka z czerwonej porzeczki


Przygotowanie ciasta
Posiekać mąkę, cukier i masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto, ew. podlewając wodą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nim foremki do tartaletek. Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub innymi ciężarkami. Wstawić do piekarnika na 10 minut, potem usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć foremki z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę stopić na parze, przy pomocy pędzla posmarować nią wnętrze foremek z ciasta, odstawić w chłodne miejsce, by czekolada stężała.

Przygotowanie krem
Wymieszać serek mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt wanilii na gładką masę. Nałożyć krem do foremek z ciasta i udekorować owocami. Galaretkę podgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzch tartaletek. Odstawić na chwilę, by galaretka stężała.


© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE