Surf & turf

Surf & turf
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1kg combru z sarny w całości
  • ½ kg filetów z karpia
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 50 g masła
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 300 g brukselki
  • 500 g ziemniaków
  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • liście szałwii
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczamy comber z białych włókien.

Obieramy ziemniaki, dzielimy na 4 części, wrzucamy do wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.

Filet z karpia dzielimy na 2 cm paski, robiąc w środku 3 cm nacięcie wzdłuż paska, by móc przewlec przez nie dolną część paska, robiąc tak zwane faworki. Przyprawiamy solą i pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej. Smażymy jak faworki na głębokim oleju, aż do uzyskania złotego koloru i odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy.

Następnie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie do miękkości.

Rozgrzewamy patelnie grillową, dodajemy 50 ml oleju i smażymy comber około 6 minut z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy comber na bok, aby odpoczął. Na tę samą rozgrzaną patelnie dolewamy czerwonego wina, aby oczyścić dno patelni - na nim zawarte są wszystkie smaki. Redukujemy około 10 minut, dodając balsamico i uzyskując jednolitą emulsję. Doprawiamy pieprzem i solą i na sam koniec dodajemy 50 g zimnego masła i mieszamy do połączenia.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną i masłem i mieszamy uzyskując aksamitne puree.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy brukselkę i lekko zarumieniamy.

Comber kroimy na 3 cm plastry, wykładamy na talerz razem z puree i brukselką. Na górę combra kładziemy faworka z karpia, polewamy aromatycznym winnym sosem, ozdabiając listkami szałwii.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA