Sałatka nicejska

Sałatka nicejska
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Składniki sosu:
3 filety sardeli z puszki
50 ml kremówki
100 ml wywaru rybnego
1 łyżeczka musztardy dijon
25g masła
sól i pieprz

Składniki sałatki:
oliwa do smażenia i dekoracji
garść ugotowanej fasoli szparagowej
3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na szóstki
8 młodych ziemniaków, ugotowany i pokrojonych w ósemki
2 jaja ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki
10 czarnych oliwek
garść świeżej bazylii + do przybrania
porcje upieczonego okonia morskiego po 200 g (do podania)

Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej śmietanę i wywar rybny z musztardą i sardelami. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj masło, wymieszaj. Blenderem ręcznym zmiksuj na pianę. Dopraw i odstaw.

Przygotowanie sałatki:
Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy. Dorzuć ziemniaki i pomidorki. Po paru minutach dodaj oliwki i fasolę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj liście bazylii, wymieszaj. Na sałatce połóż porcje upieczonej ryby, nałóż łyżką sos w formie piany. Przybierz liśćmi bazylii i polej odrobiną oliwy.

Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 3”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE