Sałata z kozim serem i pieczonymi batatami

Sałata  z kozim serem i pieczonymi batatami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Pesto:
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 30-40 g parmezanu
  • garść rukoli plus inne zioła
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
2 bataty
  • 1 sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • 200 g twarogu koziego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C.

Pesto: Podprażyć orzechy nerkowca a następnie zmiksować je razem z czosnkiem i parmezanem. Dodać rukolę, zioła i około 100 ml oliwy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.

Bataty obrać, pokroić w plasterki o grubości pięciu minimetrów. Przyprawić solą i pieprzem, polać oliwa z oliwek. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Do piekarnika również włożyć zawiniętego w folię aluminiową batata i też upiec.

W tym czasie umyć sałatę i pokroić na kawałki i ułożyć w miskach. Pomidorki przekroić na połowę. Dołożyć do sałaty. Dołożyć pieczone bataty, dodać pokruszony ser i po solidnej łyżce pesto.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA