Ryż z grochem

Ryż z grochem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Składniki:

  • 175 g czerwonej fasoli
  • 4 obrane pomidory
  • bez gniazd nasiennych
  • posiekane
  • (do wyboru)
  • 3 posiekane cebulki dymki
  • (do wyboru)
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianu (½ łyżeczki świeżych liści plus do przybrania)
  • 25 g masła
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 2 puszki mleczka kokosowego po 400 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Osączyć namoczoną wcześniej fasolę, zachowując wodę. Wrzucić do garnka i zalać wodą z moczenia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Usunąć pianę z powierzchni wody.
Dodać pomidory i posiekaną dymkę. Dołożyć cebulę, czosnek, tymianek i masło. Gotować na małym ogniu 45 minut, do miękkości. Dobrze doprawić. Wlać mleczko kokosowe i wsypać ryż. Warstwa płynu nad ryżem powinna wynosić 3-4 cm. W razie potrzeby dolać gorącej wody. Dokładnie zamieszać, przykryć pokrywką i gotować jeszcze 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać, żeby potrawa nie przywarła do dna garnka. Na koniec posypać listkami tymianku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE