Racuchy fasolowe

Racuchy fasolowe
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 450 g świeżej zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • żółtka oddzielone od białek
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki miałkiej soli
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Obierz umyte strąki fasolki i pokrój ukośnie w drobne kawałki. Zblanszuj je w garnku z posolonym wrzątkiem, gotując bez przykrycia, aż zmiękną (4-5 min). Odsącz fasolkę, zahartuj w wodzie z lodem i odstaw na bok. Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy w rondelku i uduś cebulę do miękkości. Ostudź ją nieco i wymieszaj z fasolką. W drugiej misce wymieszaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową. Wmieszaj do ciasta fasolkę z cebulą. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w 2 porcjach. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i nakładaj porcje przygotowanej mieszaniny. Smaż ok. 3 min po jednej stronie, odwróć ostrożnie i dosmaż. Podawaj racuchy z dodatkiem kwaśnej śmietany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE