Tomasz Jakubiak

Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 1118

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zupa:

2 kiełbasy jałowcowe

2 cebule szalotki

4 ząbki czosnku

korzeń pietruszki

250 g mrożonych podgrzybków

150 g suszonych borowików

olej

łyżka masła

jałowiec

szczypta ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

100 ml czerwonego wina

pół łyżeczki soli

800 ml wody

200 ml wody z moczenia grzybów

Puree:

50 g masła

4 ząbki czosnku

cytryna

garść borówek

2 selery

sól

pieprz

2 łyżki śmietany

musztarda dijon

Przygotowanie:

Do garnka wlej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodaj masło i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Przypraw jałowcem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i lubczykiem. Dolej czerwonego wina i zaczekaj, aż odparuje. Posól i zalej wodą. Zupę gotuj pod przykryciem.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek, skórkę i sok z cytryny. Dodaj borówki i rozgotuj. Na patelnię wsyp wcześniej ugotowany i pokrojony seler. Dopraw solą i pieprzem.
Za pomocą widelca rozgnieć wszystko na puree i dodaj śmietanę. Puree podawaj w zupie, do smaku dopraw musztardą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.