Anna Olson

Ziemniaczane zapiekanki z chorizo i serem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ziemniaczane zapiekanki z chorizo i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej roślinny

3 duże ziemniaki do pieczenia

12 cienkich plastrów kiełbasy chorizo

1 szklanka tartego sera Old Cheddar

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj pędzlem zanurzonym w oleju. Pokrój ziemniaki na 24 plastry o jak największej powierzchni, o grubości ok. 0,5 cm (najłatwiej zrobić to szatkownicą do jarzyn). Rozłóż 12 ziemniaczanych plastrów w przygotowanej formie do pieczenia. Na każdym połóż po plasterku kiełbasy chorizo i posyp startym serem, pozostawiając czyste brzegi plastrów ziemniaka. Przykryj „kanapeczki” pozostałymi plastrami ziemniaków. Przykryj wszystko arkuszem papieru do pieczenia i dociśnij drugą blachą do pieczenia. Piecz 15 min, zdejmij z wierzchu blachę oraz papier i piecz jeszcze ok. 10 min, aż ziemniaczane zapiekanki porządnie się zrumienią. Podawaj przekąskę na gorąco lub w temp. pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.