Anne Burrell

Zasmażane brokuliki


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zasmażane brokuliki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól

pęczek brokulików (twarde

pozbawione liści części łodyg należy usunąć)

oliwa extra vergine

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta płatków chili

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj dobrze osoloną wodę w dużym garnku. Przygotuj miskę z dobrze osoloną lodowatą woda. Włóż brokuliki do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Wyjmij brokuliki z wrzątku i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, wyjmij je w wody i osusz. Możesz podsmażyć je od razu lub odstawić i zająć się nimi później. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj zmiażdżony czosnek i płatki chili. Rozgrzej na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie pachnieć, usuń go z patelni. Wypełnił już swoje czosnkowe przeznaczenie. Na patelni umieść brokuliki. Potrząsaj patelnią, by brokuliki dobrze pokryły się oliwą. Pamiętaj, warzywa zostały już wcześniej obgotowane. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy i soli.

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.