Claire Robinson

Zapiekanka z zielonych pomidorów i cebuli


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z zielonych pomidorów i cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 plastry boczku

cebula Vidalia

4 łyżki bułki tartej

4 zielone pomidory

półtorej miarki ostrego cheddara

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Boczek smażymy na patelni (najlepiej żeliwnej). Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki. Zdejmujemy boczek z patelni, odlewany z niej dwie łyżki tłuszczu i zalewamy nim bułkę tartą. Następnie smażymy krążki cebuli (z obu stron, na złoty kolor). Pomidory myjemy i kroimy na grube plastry. Ser ścieramy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian rządki plasterków pomidorów i usmażone krążki cebuli. Doprawiamy je solą i pieprzem. Posypujemy startym serem, pokrojonym usmażonym boczkiem i bułką tartą z dodatkiem tłuszczu. Całość zapiekamy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.