Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami

Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 szt. jabłka czerwonego „Krwiste”
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 suszone daktyle
  • 4 suszone śliwki
  • 4 suszone morele
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 20 g orzechów włoskich
  • 0,5 cytryny
  • masło klarowane
  • cukier trzcinowy do smaku
  • świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu żurawinowego:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce suszone i orzechy drobno pokroić, przełożyć do miski i wymieszać, zagniatając z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłko umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek, a następnie nałożyć do środka farsz z orzechów i suszonych owoców. Jabłko przykryć, położyć na blaszkę, skropić masłem klarowanym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 120ºC i piec przez 25 minut. Podczas gdy jabłko się piecze mamy czas na przygotowanie sosu.

Przygotowanie sosu:
Imbir obrać i drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę klarowanego masła, imbir i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać żurawinę, łyżkę miodu, sok z cytryny i całość podsmażać przez około 5 minut. Do całości dodać wodę i zagotować. Gotować do momentu miękkości żurawiny.
Jabłko przełożyć na talerz i podawać z sosem i listkiem mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA