Nadia G.

Zapiekanka z kurczaka w curry


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekanka z kurczaka w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 ekologiczne piersi kurczaka

2 posiekane w kostkę cebule

3 posiekane w kostkę marchewki

4 szklanki ekologicznego bulionu z kurczaka

1 łyżka ostrego curry

1 łyżeczka kurkumy

½ szklanki mleka kokosowego

1 łyżka ostrego chutney\'a z mango

sok z 1 cytryny

garść rodzynek

garść migdałów w płatkach

garść posiekanej natki kolendry

225 g gotowego ciasta francuskiego

mąka do oprószania

białka z 2 jaj

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżka masła



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230°C. W rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące i wrzucić do rondla razem z marchewką i cebulą. Smażyć 8 - 10 minut, aż kurczak zezłoci się ze wszystkich stron. Wlać bulion, dodać curry, kurkumę, cukier, sok z cytryny, rodzynki, mleko kokosowe i chutney. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zredukuje się. Uprażyć i dodać migdały, dodać posiekaną natkę kolendry, rozlać do żaroodpornych misek. Oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, powycinać kółka o średnicy o dwa centymetry większej niż średnica misek. Przykryć miski ciastem, zacisnąć brzegi ciasta, a jego wierzch ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta powycinać różne kształty i udekorować nimi przykrycie, potem posmarować białkiem i piec pół godziny.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.