Nadia G.

Zapiekanka z kurczaka w curry


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekanka z kurczaka w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 ekologiczne piersi kurczaka

2 posiekane w kostkę cebule

3 posiekane w kostkę marchewki

4 szklanki ekologicznego bulionu z kurczaka

1 łyżka ostrego curry

1 łyżeczka kurkumy

½ szklanki mleka kokosowego

1 łyżka ostrego chutney\'a z mango

sok z 1 cytryny

garść rodzynek

garść migdałów w płatkach

garść posiekanej natki kolendry

225 g gotowego ciasta francuskiego

mąka do oprószania

białka z 2 jaj

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżka masła



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230°C. W rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące i wrzucić do rondla razem z marchewką i cebulą. Smażyć 8 - 10 minut, aż kurczak zezłoci się ze wszystkich stron. Wlać bulion, dodać curry, kurkumę, cukier, sok z cytryny, rodzynki, mleko kokosowe i chutney. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zredukuje się. Uprażyć i dodać migdały, dodać posiekaną natkę kolendry, rozlać do żaroodpornych misek. Oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, powycinać kółka o średnicy o dwa centymetry większej niż średnica misek. Przykryć miski ciastem, zacisnąć brzegi ciasta, a jego wierzch ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta powycinać różne kształty i udekorować nimi przykrycie, potem posmarować białkiem i piec pół godziny.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina calypso
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.