Szponder duszony z czosnkiem i estragonem

Szponder duszony z czosnkiem i estragonem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotowanie:


Składniki:
szponder - ok. 2 kg
czosnek - 1 główka
świeży estragon
marchew - 2 szt.
korzeń selera - 0,5 całego
oliwa
kieliszek białego wina
śmietanka 36%

Przygotowanie:
Szponder dusić ok. 40 min w szybkowarze z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. W tym czasie pokroić w 0,5 cm kostkę marchew i seler, podsmażyć na oliwie, zalać winem i odparować, dodać masło i odstawić. Ugotowane mięso powinno się prawie rozpadać i łatwo odchodzić od kości. W rękach oddzielamy kawałki mięsa i dodajemy je do powstałego w trakcie gotowania bulionu. Dodajemy też warzywa, odrobinę śmietanki i świeżo siekany estragon. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Podajemy z razowym chlebem lub puree ziemniaczanym.





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE