Waniliowy pudding z sosem truskawkowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 litry mleka 2%

100 g miodu

1 laska wanilii

15 g żelatyny

7 dużych łyżek wody do namoczenia żelatyny

2 szt. miechunki (physalis) do dekoracji

truskawki świeże do dekoracji

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu:

200 g truskawek świeżych lub mrożonych

100 ml wody

3 łyzki miodu

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na bok do napęcznienia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć nasiona. Mleko przelać do garnka, dodać miodu i laskę wanilii wraz z nasionami, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka dodać namoczoną, rozdrobnioną żelatynę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą, a następnie odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Wyciągnąć laskę wanilii, która będzie nam potrzebna do dekoracji.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.