Waniliowy pudding z sosem truskawkowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 litry mleka 2%

100 g miodu

1 laska wanilii

15 g żelatyny

7 dużych łyżek wody do namoczenia żelatyny

2 szt. miechunki (physalis) do dekoracji

truskawki świeże do dekoracji

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu:

200 g truskawek świeżych lub mrożonych

100 ml wody

3 łyzki miodu

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na bok do napęcznienia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć nasiona. Mleko przelać do garnka, dodać miodu i laskę wanilii wraz z nasionami, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka dodać namoczoną, rozdrobnioną żelatynę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą, a następnie odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Wyciągnąć laskę wanilii, która będzie nam potrzebna do dekoracji.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z ananasa
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 11)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.