Waniliowy pudding z sosem truskawkowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 litry mleka 2%

100 g miodu

1 laska wanilii

15 g żelatyny

7 dużych łyżek wody do namoczenia żelatyny

2 szt. miechunki (physalis) do dekoracji

truskawki świeże do dekoracji

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu:

200 g truskawek świeżych lub mrożonych

100 ml wody

3 łyzki miodu

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na bok do napęcznienia. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć nasiona. Mleko przelać do garnka, dodać miodu i laskę wanilii wraz z nasionami, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Do gotującego mleka dodać namoczoną, rozdrobnioną żelatynę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą, a następnie odstawić na bok do lekkiego wystudzenia. Wyciągnąć laskę wanilii, która będzie nam potrzebna do dekoracji.
Schłodzoną masę przelać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowanie sosu:
Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Tak przygotowany sos podawać z puddingiem waniliowym udekorowanym owocami, laską wanilii oraz listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.