Andrzej Polan

Udka kacze na miękko z warzywami strączkowymi, śliwkami i żurawiną


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kaczki

odsłon: 6502

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 udek z kaczki

200 g kaszy pęczak

80 g czarnej fasoli

80 g białej cieciorki

80 g brązowej cieciorki

100 g zielonej soczewicy

300 g dyni

300 ml bulionu warzywnego

koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki

sól drobno i gruboziarnista

świeżo mielony czarny pieprz

olej do smażenia

ziarna kolendry i gorczycy

kminek

gałka muszkatołowa

majeranek

cząber

500 g śliwek węgierek

200 g świeżej żurawiny

200 g miodu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy sól.
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości.
Na patelni na oleju przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, chwilę smażymy do momentu, aż dynia zmięknie. Do dyni dodajemy kolejno: kaszę pęczak, wszystkie warzywa strączkowe, cząber, majeranek, pieprz i sól.
Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy, a następnie blenderem przecieramy w celu uzyskania kremowej konsystencji.
Udka z kaczki nacieramy zmiksowanymi na puder ziołami (kolendra, gorczyca ziarno, kminek, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz czarny) posypujemy solą gruboziarnistą i odstawiamy na 12 godzin, po tym czasie dokładnie osuszamy z nadmiaru wody i układamy w garnku. W sytuacjach wyjątkowych, kiedy potrzebujemy danie na już, możemy posłużyć się solą drobną i odstawić udka kacze natarte ziołami i solą na 1-2 godziny.
Udka kacze zalewamy olejem rzepakowym i podgrzewamy do momentu, aż pojawią się pierwsze bąble na powierzchni, to będzie oznaka, że olej zaczyna się gotować. Na wierzch układamy folię aluminiową i gotujemy uda kacze około 2-3 godziny, wszystko zależy od wielkości udek.
Gotowe udka z kaczki wyławiamy z oleju, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Agata11

postów: 74

16.12.2016 19:20

CYTUJ

1. A gdzie się podziało 300 ml bulionu warzywnego ?
2. Ani słowa o tym, że w potrawie była potrzebna kasza pęczak ugotowana i dodawana następnie do roślin strączkowych.
3. W składzie przypraw jest też liść laurowy i ten też zaniknął. No nie mam pomysłu gdzie mógłby być dodany - chyba byle gdzie..
4. Cząber i majeranek powinny być świeże wg Polana.a w spisie jest tylko nazwa bez namiaru o co biega.
5. Soczewicę moczymy przed dodaniem do potrawy. Skąd to ma wiedzieć zawodnik, który pierwszy raz gotuje ?
6. Pan Polan także zaznaczył, że uda na koniec przed podaniem podsmaża się na rumiano w tłuszczu z pieczenia a nie w jakimś tam tłuszczu.

Kto pisze te scenariusze na przyrządzanie tych potraw ? jednooki bandyta ?

post edytowany 17 razy, ostatnio 08.02.2017 14:36

homados

postów: 3

04.12.2015 10:38

CYTUJ

genialny pomysł na obiad, zwłaszcza kiedy w odwiedziny mają przyjść teściowie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.