Marieta  Marecka

Tureckie ciasteczka z migdałami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tureckie ciasteczka z migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki mąki

½ szklanki mielonych migdałów

½ łyżeczki soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

125 g masła

50 g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 jajo

 

Do dekoracji:

1 jajo

migdały obrane ze skórki

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, do miski lub malaksera, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy.
Dodajemy po kawałku zimnego masła, esencję oraz rozbełtane jajo i miksujemy pulsacyjnie lub rozcieramy nasadą dłoni o stolnicę, aż do połączenia składników. Musimy uzyskać gładkie, jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Z ciasta odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, wciskamy na środek migdały i smarujemy rozkłóconym jajem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją, jeśli będą się zbyt mocno przypiekać należy je przykryć folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.