Marieta  Marecka

Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Torcik z chrupiącym, czekoladowym spodem, masą z ricotty i galaretką domową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

400 g nutelli

250 g sucharków

Masa serowa:

500 g ricotty

100 g cukru pudru

150 g śmietany kremówki 36%

3 łyżki żelatyny

1 szklanka jeżyn

skórka z połowy cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Na wierzch:

Galaretka wiśniowa

 

Przygotowanie:

Sucharki mielimy w malakserze na grubszy żwirek.
Nutellę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i łączymy z sucharkami. Wykładamy masą spód formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w ¼ szklanki wrzątku.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, w trakcie dolewając po trochu żelatynę.
Serek przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz cukier puder, ucieramy krótko mikserem i dodajemy partiami śmietankę. Łączymy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
Na spód czekoladowy wylewamy cienką warstwę serową, układamy jeżyny i uzupełniamy serem. Wstawiamy do lodówki do stężenia na min. 2 godziny.
Następnie zalewamy galaretką wiśniową przygotowaną z 400 ml wrzątku i całkowicie wystudzoną. Ciasto trzymamy w lodówce aż do czasu podania, najlepiej żeby zalane galaretką tężało przez noc.

powrót

Podobne przepisy

Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.