Tomasz Deker

Tartaletki gryczane z kremem cytrynowym i owocami


Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Babki i babeczki

Tartaletki gryczane z kremem cytrynowym i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruche ciasto:

120 g masła

60 g cukru pudru

250 g mąki gryczanej

1 jajko

 

Krem lemon curd:

80 g soku z cytryny

80 g cukru

20 g żółtka

60 g białka

60 g masła

skórka starta z cytryny

skórka starta z limonki

esencja z bergamotki

 

Dodatkowo:

świeże owoce

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta krótko wyrobić. Owinąć folią i schłodzić min. 30 minut. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, wyłożyć foremki do tartaletek i piec 15 minut w 180º C.

Sok cytrynowy wymieszać ze skórką cytrynową i skórką z limonki, białkiem, żółtkiem i cukrem. Podgrzać w kąpieli wodnej do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przestudzić i dodać kilka kropli esencji z bergamotki oraz masło, wymieszać dokładnie.

Na przestudzone tartaletki nałożyć porcję kremu i udekorować owocami.

powrót

skomentuj przepis

Lamebring

postów: 1

19.04.2018 09:57

CYTUJ

Wow pięknie to wygląda na zdjęciach ciekawe jak smakuje!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.