Nigel Slater

Tarta z kremem custard


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z kremem custard
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

rozwałkowane kruche ciasto na spód

300 ml pełnotłustego mleka

200 ml śmietany kremówki

2 duże wiejskie jajka

2 duże żółtka z wiejskich jajek

80 g drobnego cukru

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190oC. Wyłóż foremkę do tart ciastem i piecz 15 minut, aż będzie matowe i lekko zrumienione. Wyjmij blachę i zmniejsz temperaturę do 160oC. W średnim rondlu podgrzej mleko ze śmietaną prawie do wrzenia i zdejmij rondel z ognia. Utrzyj w misce jajka i żółtka z cukrem. Zalej je gorącym mlekiem ze śmietaną stale delikatnie mieszając. Przelej wszystko na spód i zetrzyj na wierzch trochę gałki muszkatołowej. Piecz 40 minut, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.