Anna Olson

Tarta czekoladowo-malinowa


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta czekoladowo-malinowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1/3 szklanki cukru

4 żółtka

1 2/3 szklanki mąki

1/3 szklanki kakao w proszku

1 łyżeczka soli



Wypełnienie

170 g czekolady deserowej, posiekanej

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka likieru chambord lub brandy

1 jajko



3 szklanki świeżych malin



Przygotuj spód:

Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj starannie za każdym razem. Przesiej do miski mąkę i kakao z solą i dodaj do maślanej mieszaniny. Mieszaj tylko do chwili, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj z niego krążek, owiń w folię plastikową i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść wnętrze tortownicy albo foremki do tart o średnicy 20 cm. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj spód na grubość około ½ cm. Wyłóż ciastem formę, wyrównaj brzegi i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 18-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygł. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165 stopni C. Do dużej miski włóż posiekaną czekoladę. Zagrzej kremówkę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Po minucie zacznij powoli mieszać i dodaj wanilię i likier. Roztrzep jajko w małym kubeczku i wmieszaj do czekolady. Wylej czekoladowy krem na upieczony spód i zapiecz w 12 min. Odstaw do ostygnięcia na 15 min, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi malinami.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.