Mark  Bittman

Sałatka z młodego groszku i mięsa krabów


Przepis z programu Minimalista (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z młodego groszku i mięsa krabów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól i grubo zmielony czarny pieprz

1 i 1/3 szklanki świeżego zielonego groszku (może być mrożony)

1 średnia cebula

najlepiej biała

drobno posiekana

½ czerwonej lub żółtej papryki lub mieszanka

posiekana

170 – 225 g świeżo ugotowanego mięsa z kraba

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

lub do smaku

świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

4 listki sałaty lodowej lub 16 listków cykorii

umytych i osuszonych (niekoniecznie)

porwana w rękach bazylia lub posiekana natka pietruszki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Zagotować osoloną wodę w małym rondlu. Zanurzyć groszek w wodzie aż stanie się jasnozielony, ok. 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i przez chwilę studzić. Można złagodzić smak cebuli zanurzając ją w gotującej wodzie na 15 sekund, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i ostudzić przez kilka minut. W misce wymieszać groszek, cebulę paprykę mięso krabowe, oliwę, sok z cytryny. Dodać sól i pieprz, spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać na listkach sałaty lub w łódkach z listków cykorii.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka jarzynowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.