Agnieszka Kręglicka

Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami


Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 garście czarnej fasoli

4 żółte pomidory

oliwa extra vergine

sok z cytryny

miód

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

cukier

skórka otarta z cytryny

łyżka posiekanej naci kolendry

łyżka posiekanej naci pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć jak najcieńsze plasterki pomidorów. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku i posmarować oliwą. Piec w temperaturze 100-120 stopni C, tak długo aż pomidory wysuszą się i staną kruche. Ostudzić.
Fasolę namoczyć, ugotować z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ostudzoną fasolę doprawić winegretem z soku cytrynowego i miodu oraz oliwy, skórki cytrynowej i świeżych ziół. Moc winegretu zależy od własnych upodobań. Doprawioną sałatkę dekorować plasterkami pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki słodko-kwaśne
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kiszona kapusta
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałata z mango, chili i kalmarami
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z ogórka i fety
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.