Sałatka z chleba i warzyw

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z chleba i warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ bochenka długiej włoskiej bułki, pokrojonej wzdłuż na kromki, następnie na paski szerokości 3,5 cm, a wreszcie w poprzek na kawałki grubości 5 cm

1 czerwona papryka, pokrojona na cztery części i w poprzek na wąskie plasterki

1 pokrojony w kostkę ogórek zielony bez pestek

1 posiekany pomidor

⅓ czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki

⅔ szklanki oliwy

⅓ szklanki czerwonego octu winnego

szczypta cukru

½ łyżeczki soli

180 g greckiej fety pokrojonej na kawałki



Przygotowanie:

Rozkładamy chleb na blasze i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc do przeschnięcia. Do miseczki wkładamy paprykę, ogórka, pomidora i cebulę. Mieszamy oliwę, ocet winny, cukier i sól. Polewamy warzywa. Podrzucamy, aby pokryły się sosem. Dodajemy chleb i podrzucając mieszamy. Odstawiamy na chwilę, żeby chleb lekko nasiąkł sosem. Posypujemy z wierzchu pokruszoną fetą. Przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Szpinak z malinami i orzechami włoskimi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słodko-kwaśna sałatka z fenkułu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z groszkiem, szparagami i bobem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.