Ciasta wielkanocne

Najczęściej podawane, słodkie wielkanocne przysmaki to mazurki, np. kajmakowy lub czekoladowy i babki. Bardzo popularna jest babka drożdżowa. Najlepiej smakuje z kruszonką lub lukrem. Pyszne są też babki nieco bardziej wilgotne w teksturze: babka marchewkowa i cytrynowa. Wśród wielkanocnych ciast pojawiają się serniki i torty. Ciasta z masy serowej przygotowuje się z polewą, rosą lub dodatkiem owoców, np. brzoskwiń. Pascha to tradycyjny wielkanocny wypiek przygotowywany na bazie twarogu lub mleka. W święta podaje się też kruche ciasteczka i babeczki.

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny przygotowuje się na kruchym spodzie, z pomadą oraz polewą. Do zrobienia kruchego ciasta potrzeba mąki, cukru pudru, masła, żółtka jaj oraz śmietany. Pyszną pomadę do mazurka kajmakowego przyrządza się z masy kajmakowej z puszki lub roztopionych cukierków krówek. Na nią najlepiej położyć kwaskowaty dżem, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Następnie ozdabia się je polewą przygotowaną z masła, gorzkiej czekolady, cukru oraz słodkiej śmietanki. Mazurek czekoladowy powstanie po przełożeniu kruchego ciasta pomarańczowym, cytrynowym lub różanym dżemem i udekorowaniu polewą czekoladową. Ciasto najlepiej ozdobić bakaliami, tartą skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.

Babki i babeczki wielkanocne

Najbardziej popularnym wielkanocnym przysmakiem jest babka drożdżowa. Zaraz za nią plasuje się babka piaskowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebne są: cukier, jaja, mąka, drożdże, ciepłe mleko, masło i sól. Do drożdżówki pasują także: skórka pomarańczowa, bakalie i kruszonka z masła, cukru pudru oraz mąki pszennej. Ciasto na babkę piaskową przygotowuje się z masła, jaj, cukru, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej oraz soli. Kolejnym wielkanocnym przysmakiem jest babka cytrynowa, którą najlepiej ozdobić lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody. Miękki i wilgotny deser na wielkanocny stół to drożdżowa babka marchewkowa. Następne drożdżowe ciasto idealne na wielkanocny stół to chałka zwijana w warkocze. Równie pyszna jest babka marcepanowa zrobiona z masła, jaj, mielonych migdałów, marcepanu, mąki, proszku do pieczenia, soli i aromatu migdałowego. Delikatne ciasto na serową babkę powstanie m.in. z kremowego serka homogenizowanego, który najlepiej oprószyć cukrem pudrem. Do zrobienia słodkich babeczek potrzebne są: proszek do pieczenia, cukier, mąka, a także jajko, olej, mleko i cukier wanilinowy. Na wielkanocny stół podaje się nie tylko słodkie, ale też wytrawne ciasta, np. babkę ziemniaczaną. Do jej przygotowania potrzeba cebuli, ziemniaków, kiełbasy, wędzonego boczku, mąki oraz majeranku, czosnku, pieprzu i soli.

Torty wielkanocne

Na wielkanocnym stole często pojawiają się torty, np. makowy z kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Słodki i pyszny jest też bezowy tort z gorzką czekoladą i kremem z mascarpone. W czasie Świąt warto podać również tort przekładany kremem tiramisu lub orzechowo-czekoladowe ciasto na biszkoptowym cieście. Do dekoracji tortów wykorzystuje się bakalie, polewy bądź różnokolorowe posypki.

Wielkanocne przysmaki

Inne wielkanocne przysmaki to kruche ciasteczka wielkanocne, np. maślane. Do ich zrobienia potrzeba: masła, mąki krupczatki, żółtek jaj, cukru pudru, kwaśnej śmietany i cukru wanilinowego. Bardzo smaczne są wielkanocne ciastka z kremem cytrynowym. Aby je przygotować, potrzebne są: jajo, cukier, masło, mąka, proszek do pieczenia i sól. Krem powstaje z cukru pudru, soku z cytryny, żółtek i masła. Kolejnym przysmakiem na świąteczny stół są serniki, np. z rosą, brzoskwiniami lub wiedeński. Masę przygotowuje się z półtłustego sera, cukru, masła, jaj, mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego. Ciasto można ozdobić polewą zrobioną z masła, roztopionej czekolady lub kakao oraz cukru. Na wielkanocny stół pasuje biszkopt przełożony kremem śmietankowym lub czekoladowym i smażonymi jabłkami. Tradycyjny przysmak świąteczny to pascha wielkanocna, czyli wilgotne, słodkie ciasto w kształcie chlebka, robione z twarogu lub mleka z dodatkiem bakalii.

Liczba znalezionych przepisów: 18


            Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne

            Babka kakaowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne

            Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Mazurek chałwowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wegańskie, Ciasta wielkanocne

            Mazurek śliwkowo-bakaliowy z konfiturą pomarańczową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

            Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne

            Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Ciasto drożdżowe mojej mamy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Rolada orzechowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Mazurek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Mazurek czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Mazurek kajmakowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Mazurek pomarańczowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Baba wielkanocna
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Liczba znalezionych przepisów: 18