Rolada orzechowa

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wyłożyć blachę 20 x 30 cm papierem nasmarowanym z obu stron masłem. Wrzucić jajka i cukier do szklanej lub metalowej miski i postawić na garnku wypełnionym na 2,5 cm lekko gotującą się wodą (miska nie może jej dotykać). Ucierać, aż żółtka potroją swoją objętość, zgęstnieją i staną się jedwabiste, ok. 10 minut. Zdjąć z gazu. Przesiać mąkę i orzechy na ciasto i łagodnie wymieszać. Wylać ciasto równą warstwą na patelnię. Piec do zrumienienia wierzchu, 10 ? 12 minut. Tymczasem przyszykować się do wyjęcia ciasta: rozłożyć wilgotną ściereczkę na desce lub odwróconej blasze. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, zdjąć delikatnie papier i natychmiast je zwinąć. Odstawić, żeby wystygło do temp. pokojowej, ok. 5 minut. Ubić śmietanę z odrobiną ekstraktu waniliowego i szczyptą cynamonu. Rozwinąć ciasto, oprószyć proszkiem kakaowym, rozsmarować śmietanę i z powrotem zwinąć w roladę. Ułożyć na półmisku. Posypać cukrem pudrem i proszkiem kakaowym. Ozdobić rządkiem orzechów laskowych. Zakryć i trzymać w lodówce, zjeść w ten sam dzień (można też zachować samo nadzienie i nadziać ciasto przed podaniem).


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE