Gieno Mientkiewicz

Risotto z Zadymerem i Bursztynem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto

odsłon: 1465

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag ryżu do risotto

1 szklanka bulionu drobiowego

1 szklanka białe wytrawnego wina

½ pęczka zielonych szparagów

1 średnia szalotka, albo delikatna cebula cukrowa

1 młoda marchewka

1 łyżka posiekanej naci pietruszki

oliwa

masło

5 dag sera Bursztyn

5 dag wędzonego sera Zadymer

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Odciąć ze szparagów 3 cm główki, resztę posiekać w niewielkie kawałki. Posiekać cebulę, marchewkę pokroić w plasterki. Na patelni, na maśle obsmażyć warzywa bez szparagowych główek, dodać ryż, podlać bulionem i powoli gotować, ciągle mieszając. Podlewając bulionem na zmianę z winem. Zetrzeć Bursztyn, a Zadymer pokroić w dość drobną kostkę. Pod koniec gotowania \ dodać główki szparagów i większą część posiekanej naci, oraz oba sery.
Dać odpocząć risottu, wyłożyć na talerz, obficie skropić oliwą, oprószyć pieprzem, dodatkowo posypać starym bursztynem i nacią.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z łososiem, brokułami i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto
Risotto z listkami rzodkiewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto
Risotto buraczane z czarnym ryżem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto
Risotto z węgorzem i foie gras
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Risotto
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Risotto

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.