Gieno Mientkiewicz

Risotto z Zadymerem i Bursztynem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

odsłon: 1354

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag ryżu do risotto

1 szklanka bulionu drobiowego

1 szklanka białe wytrawnego wina

½ pęczka zielonych szparagów

1 średnia szalotka, albo delikatna cebula cukrowa

1 młoda marchewka

1 łyżka posiekanej naci pietruszki

oliwa

masło

5 dag sera Bursztyn

5 dag wędzonego sera Zadymer

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Odciąć ze szparagów 3 cm główki, resztę posiekać w niewielkie kawałki. Posiekać cebulę, marchewkę pokroić w plasterki. Na patelni, na maśle obsmażyć warzywa bez szparagowych główek, dodać ryż, podlać bulionem i powoli gotować, ciągle mieszając. Podlewając bulionem na zmianę z winem. Zetrzeć Bursztyn, a Zadymer pokroić w dość drobną kostkę. Pod koniec gotowania \ dodać główki szparagów i większą część posiekanej naci, oraz oba sery.
Dać odpocząć risottu, wyłożyć na talerz, obficie skropić oliwą, oprószyć pieprzem, dodatkowo posypać starym bursztynem i nacią.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.