Pstrąg pieczony w soli

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kg zwykłej soli kuchennej

6 białek

2-3 kg pstrąg tęczowy w całości

wypatroszony

50 g masła

garść grubo siekanego estragonu

tymianku i natki pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


W misce dokładnie wymieszaj 2 kg soli z częścią ziół i białkami, aż masa stanie się wilgotna i klejąca (w razie potrzeby dolej wody lub jeszcze jedno białko). Na dno foremki do pieczenia wysyp kilogram soli. Do wnętrza ryby włóż resztę ziół i masło. Rybę połóż na sypkiej soli, przykryj masą solną w taki sposób, żeby wyglądała na „zmumifikowaną”. Piecz w temperaturze 220°C, licząc 25 minut na każdy kilogram ryby. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 5 minut. Przed podaniem rozbij twardą skorupę młotkiem i usuń resztki soli.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.