Pstrąg pieczony w soli

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kg zwykłej soli kuchennej

6 białek

2-3 kg pstrąg tęczowy w całości

wypatroszony

50 g masła

garść grubo siekanego estragonu

tymianku i natki pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


W misce dokładnie wymieszaj 2 kg soli z częścią ziół i białkami, aż masa stanie się wilgotna i klejąca (w razie potrzeby dolej wody lub jeszcze jedno białko). Na dno foremki do pieczenia wysyp kilogram soli. Do wnętrza ryby włóż resztę ziół i masło. Rybę połóż na sypkiej soli, przykryj masą solną w taki sposób, żeby wyglądała na „zmumifikowaną”. Piecz w temperaturze 220°C, licząc 25 minut na każdy kilogram ryby. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 5 minut. Przed podaniem rozbij twardą skorupę młotkiem i usuń resztki soli.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Barramundi z miso i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.