Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska

odsłon: 8525

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g podwójnie mielonej wołowiny (lub chudej jagnięciny)

200 g kaszy bulgur

2 cebule

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

mięta

dymka

pieprz

cynamon

gałka muszkatołowa

75 g orzeszków piniowych

szczypta kminu

szczypta kolendra

świeża mięta

1 opakowanie jogurtu bałkańskiego

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę bulgur mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną cebulą, czosnkiem, miętą i przyprawami i dobrze mieszamy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy w blenderze, aby powstała gładka, jednolita masa. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż wyparuje cała woda. Dodajemy orzeszki piniowe, posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Jogurt bałkański łączymy z posiekaną miętą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Z masy mięsno-bulgurowej formujemy kuleczki, kciukiem robimy wgłębienie, do którego nakładamy farsz, zaklejamy, rolujemy na kształt piłki do rugby. Pieczemy na blasze posmarowanej oliwą. Serwujemy z jogurtowym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.