Sophie Dahl

Przegrzebki w marynacie z czosnku i chili z puree groszkowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki w marynacie z czosnku i chili z puree groszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

groszek

6 garści zielonego groszku (łuskanego albo mrożonego)

2 łyżki crème fraîche

mały pęczek mięty

mały pęczek szczawiu

1 łyżka oliwy extra vergine

skórka otarta z 1 cytryny

cytryna pokrojona na cząstki do podania

sól morska i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Gotuj groszek we wrzątku przez 2-5 min (zależy czy jest świeży, czy mrożony), odsącz i zmiel w blenderze na grudkowate puree. Dodaj śmietanę, liście mięty i szczawiu oraz 1 łyżkę oliwy i zmiel jeszcze raz, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw puree solą i pieprzem, przemieszaj i trzymaj w ciepłym garnku na kuchence do czasu przygotowania przegrzebków.
Zmieszaj posiekany czosnek, czerwoną chili, natkę, skórkę i sok z cytryny z oliwą i niewielką ilością białego wina. Obtocz przegrzebki w marynacie, ułóż każdego w muszli i polej łyżką marynaty. Ostrożnie rozłóż muszle na ruszcie i piecz 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Podawaj przegrzebki w muszlach na talerzu z dodatkiem puree z groszku i kromką chleba oraz cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.