Jacek Sikora

Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)


Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

naleśniki

6 bananów

1 opakowanie cukru waniliowego

sok z 2 pomarańczy

50 g masła

50 g brązowego cukru

50 g rodzynek

50 ml rumu

1-2 krople esencji rumowej

 

Przygotowanie:

Banany obierz ze skórki i pokrój na średnie kawałki. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rodzynki obierz z ogonków. Na patelni roztop masło i usmaż banany, aż się zrumienią. Dodaj rodzynki, brązowy cukier i sok z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć dolej esencję rumową. Podgrzewaj na małym ogniu, jeszcze chwilę. Odlej cały sos z patelni do miseczki. Odcedź farsz, a resztę sosu podgrzewaj na patelni. Kiedy naleśniki będą już przygotowane dolej rum. Naleśniki napełnij farszem. Zawiń u góry formując sakwę. Zepnij szczyt naleśnika wykałaczką, a następnie końce wykałaczki zabezpiecz rodzynkami. Przed podaniem naleśników, sos z patelni podgrzej, podpal dodany rum. Polej przygotowane sakwy naleśnikowe. Podawaj płonące.

powrót

Podobne przepisy

(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#nicccccc

19.03.2012 16:16


warszawa

CYTUJ

dlaczego moj nalesnik sie nie pali

#twoja stara to złudzenie

19.03.2012 15:52


skwierzyna

CYTUJ

a po co ten cukier waniliowy cooo

#mafiawchu

19.03.2012 15:45


lutynia

CYTUJ

fajnie ale jakos zadnego sosu tu nie miałam i musialam dodac kompot od babci zosi . niezrozumiały do konca przepis wiec jestem NIE

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.