Lucinda Scala  Quinn

Płaski pieczony kurczak


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Płaski pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg

gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżki masła

3 łyżki soku z cytryny

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku

obrane i zmiażdżone

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 200° C. Używając nożyc do drobiu, wyciąć z kurczaka kręgosłup. (Wyrzucić lub zachować na zupę.) Rozłożyć nóżki i mocno nacisnąć na mostek, aby kurczaka spłaszczyć. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem i obficie oprószyć solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzać patelnię, najlepiej żeliwną, lub inne naczynie, które będzie można wstawić do piekarnika. Dodać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Włożyć na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smażyć, aż się zrumieni, około 3 minut. Odwrócić kurczaka i wstawić patelnię do piekarnika. Piec, około 40 - 45 minut, aż kurczak się zrumieni i termometr do mięsa wbity w najgrubszą część pokaże 70° C. Wyjąć kurczaka na deskę do krojenia i odstawić na 10 minut. Dodać na patelnię łyżkę soku z cytryny i pozostałą łyżkę masła, wymieszać i odstawić. W miseczce wymieszać pozostałe 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, chili, czosnek i szczyptę soli. Pokroić kurczaka na porcje, polać sosem z miseczki i sosem z patelni, i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.