Mark  Bittman

Placuszki z mąki pełnoziarnistej


Przepis z programu Minimalista (odc.55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placuszki z mąki pełnoziarnistej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do smażenia

130 g pełnoziarnistej mąki

85 g mąki gryczanej

28 g cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżki mielonej kolendry lub kardamonu

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki soli

2 duże jaja

żółtka oddzielone od białek

500 ml mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozpuścić 3 łyżki masła. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Ubić białka na pianę. W oddzielnej misce ubijać mleko, żółtka i stopione masło przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wlać ją do produktów suchych i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i mieszać, aż masa będzie dosyć gładka i jednolita. Mogą powstać grudki. Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej żeliwną) lub blachę do pieczenia na średnim ogniu aż krople wody będą na niej „tańczyć”. Dodać masło. Można użyć niewielkiej ilości oleju o neutralnym smaku, np. kukurydzianego lub z pestek winogron. Kiedy patelnia będzie gorąca, nakładać łyżką placuszki. Smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, przez ok. 2 minuty. Być może trzeba będzie placuszki obracać, żeby równo się usmażyły, zależy to od źródła ognia i patelni. Delikatnie przewrócić placuszki na drugą stronę. Smażyć aż będą rumiane jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Podawać lub wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Wersja z ziarnami: zamiast ½ szklanki mąki dodać ½ szklanki mąki kukurydzianej, płatków owsianych lub otrąb pszennych albo owsianych. Można też dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub do ½ szklanki gotowanych ziaren takich jak komosa ryżowa, brązowy ryż lub proso (można wtedy użyć tylko mąki pełnoziarnistej lub tylko mąki gryczanej).

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z warzyw
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zrazy serowe z kiszoną kapustą
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Placki ziemniaczane
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Gołka ze szpinakiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.