Mark  Bittman

Placuszki z mąki pełnoziarnistej


Przepis z programu Minimalista (odc.55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placuszki z mąki pełnoziarnistej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do smażenia

130 g pełnoziarnistej mąki

85 g mąki gryczanej

28 g cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżki mielonej kolendry lub kardamonu

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki soli

2 duże jaja

żółtka oddzielone od białek

500 ml mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozpuścić 3 łyżki masła. W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Ubić białka na pianę. W oddzielnej misce ubijać mleko, żółtka i stopione masło przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. Wlać ją do produktów suchych i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i mieszać, aż masa będzie dosyć gładka i jednolita. Mogą powstać grudki. Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej żeliwną) lub blachę do pieczenia na średnim ogniu aż krople wody będą na niej „tańczyć”. Dodać masło. Można użyć niewielkiej ilości oleju o neutralnym smaku, np. kukurydzianego lub z pestek winogron. Kiedy patelnia będzie gorąca, nakładać łyżką placuszki. Smażyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, przez ok. 2 minuty. Być może trzeba będzie placuszki obracać, żeby równo się usmażyły, zależy to od źródła ognia i patelni. Delikatnie przewrócić placuszki na drugą stronę. Smażyć aż będą rumiane jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty. Podawać lub wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Wersja z ziarnami: zamiast ½ szklanki mąki dodać ½ szklanki mąki kukurydzianej, płatków owsianych lub otrąb pszennych albo owsianych. Można też dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub do ½ szklanki gotowanych ziaren takich jak komosa ryżowa, brązowy ryż lub proso (można wtedy użyć tylko mąki pełnoziarnistej lub tylko mąki gryczanej).

powrót

Podobne przepisy

Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.