David Gaboriaud

Placki z cukinii z nadzieniem serowym


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 349

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 cukinie średniej wielkości

1 cebula dymka

kilka listków mięty

1 jajko

kilka łyżek mąki pszennej

bułka tarta

100 g miękkiego sera (np. mozzarella, feta)

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Tzatziki:

1 opakowanie greckiego jogurtu

1 ogórek

pół ząbka czosnku

kilka listków mięty

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Cukinie zetrzyj na tarce, do miski. Posól i wymieszaj. Przełóż na sitko o drobnych oczkach. Odstaw sitko nad miskę - do odsączenia, na ok. 30 min.
Cebulę, dymkę i miętę drobno posiekaj. Ser pokrój w małą kostkę.
Po 30 minutach odciśnij starte cukinie, posiłkując się sitkiem, albo przez gazę.

Przełóż odciśnięte cukinie do miski, dodaj miętę, dymkę i jajko, wymieszaj całość delikatnie. Dodaj mąkę w takiej ilości, by łatwo uformować kulki. Nadziewaj każdą kulkę kawałkiem sera. Obtocz kulki w bułce tartej i delikatnie je spłaszcz na kształt placuszków. Smaż partiami w oleju rozgrzanym do 170 stopni, aż ładnie się zarumienią. Wyciągnij z oleju i odsącz na papierze.

Przygotuj tzatziki. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części i usuń pestki. Pokrój go w małą kosteczkę, odstaw.
Liście mięty drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z ogórkiem i miętą. Dopraw do smaku solą i oliwą z oliwek. Odstaw do lodówki.
Placuszki z cukinii serwuj ciepłe z zimnym sosem tzatziki.



powrót

Podobne przepisy

Pitoplacki jaglane
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Potężne śniadanie z plackiem owsianym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki z jabłkami i rodzynkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.