Placki paratha

Placki paratha
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Przygotowanie:

Składniki:
300 g zwykłej mąki pszennej
300 g mąki razowej
szczypta soli
2 łyżki oliwy
400 ml mleka
stopione, klarowane masło lub olej kokosowy
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:
Wsyp do miski obie mąki, dodaj oliwę i sól. Wlej mleko i mieszaj łyżką, a następnie rękami, aż składniki się połączą.
Wyłóż na oprószony mąką blat, wyrabiaj kilka minut. Zostaw ciasto na 20 minut, by odpoczęło.
Podziel ciasto na kawałki, każdy cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, posmaruj masłem lub olejem, zwiń w rulon i pokrój na kawałki. Każdy obróć płaską stroną do dołu, podsyp mąką, rozpłaszcz dłonią i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni olej i smaż placki po 3 minuty z każdej strony. Przełóż na deskę, posól i zgnieć placki dłońmi.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE