Meksykańska zupa z kukurydzy

Meksykańska zupa kukurydziana zobacz Meksykańska zupa kukurydziana 2018-06-04 15:24:34
Meksykańska zupa kukurydziana
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Wegańskie zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowanie zupy zacząć od obrania kolb kukurydzy z ziaren. Każdą kolbę po kolei ustawić w misce i mocno oprzeć o dno. Za pomocą ostrego noża ściąć ziarna. Po obraniu kolb nie wyrzucać. Cebulę, ziemniaki oraz pomidora pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę wraz z ziarnami oraz kolbami kukurydzy i smażyć przez 2 minuty do momentu, aż cebulka delikatnie się zezłoci. Wtedy dodać wszystkie rodzaje papryki, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
Do garnka dodać ziemniaki oraz pomidora, smażyć przez 2 – 3 minuty, po czym wlać bulion, całość przykryć i gotować 15 – 18 minut. Wyjąć kolby kukurydzy, odlać szklankę zupy z warzywami, zblendować i wlać z powrotem. Doprawić sokiem z limonki, podawać z dużą garścią świeżej kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE