Tomasz Jakubiak

Pieczone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami podane z ziemniaczanymi chipsami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 833

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

dwa długie paski żeberek wieprzowych, cienkich, bez tłuszczu

 

Solanka:

2 l wody

sól

10 szt. liści laurowych

10 szt. ziela angielskiego

2-3 gałązki rozmarynu

 

Sos z suszonych owoców:

10 szt. suszonych jabłek

10 szt. suszonych śliwek

5 szt. wędzonych śliwek

5 szt. suszonych i wędzonych gruszek

duża szklanka piwa porter

łyżka wędzonych papryk chipotle

0,5 szklanki soku z pomarańczy

2 cebule

 

Chipsy ziemniaczane:

3-4 duże ziemniaki

olej do głębokiego smażenia

starte oregano suszone

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, włóż do niej jajko, po czym wsypuj tyle soli, aż jajko wypłynie.
Dodaj liście, ziele, rozmaryn i chwilę gotuj.
Wodę lekko ostudź i zalej nią w płaskim naczyniu żeberka. Odstaw na dobę.
Zamarynowane żeberka opłucz, osusz, przykryj folią i wstaw do pieca. Piecz w temp. 200 stopni około 40- 45 min.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu włóż do rondelka. Dodaj kawałki cebuli i gotuj, aż sos się zredukuje. Gotowy sos zmiksuj na jednolitą masę, natrzyj nim podpieczone żebra i piecz dalej ok. godziny.
Do żeberek podaj domowe chipsy. Ziemniaki zetrzyj na mandolinie i lekko obgotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski z zimną wodą. Na koniec osusz je i smaż na oleju.
Dopraw je solą i ziołami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.