Nigel Slater

Pieczone figi z miodem i marsalą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone figi z miodem i marsalą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 dużych fig

2 łyżki płynnego miodu

trochę wina Marsala (może być porto albo madera)

lody waniliowe do podania

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój figi na krzyż do połowy i ściśnij, żeby wyeksponować soczysty miąższ. Rozłóż figi w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Polej je cienką strużką miodu i wina, przykryj naczynie i zapiekaj około 20 minut. Podawaj od razu z porcjami lodów waniliowych, polane syropem zgromadzonym na dnie naczynia.

powrót

Podobne przepisy

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.