Nigel Slater

Pieczone figi z miodem i marsalą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone figi z miodem i marsalą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 dużych fig

2 łyżki płynnego miodu

trochę wina Marsala (może być porto albo madera)

lody waniliowe do podania

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój figi na krzyż do połowy i ściśnij, żeby wyeksponować soczysty miąższ. Rozłóż figi w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Polej je cienką strużką miodu i wina, przykryj naczynie i zapiekaj około 20 minut. Podawaj od razu z porcjami lodów waniliowych, polane syropem zgromadzonym na dnie naczynia.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.