Ricardo Larrivee

Penne Romanoff


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Penne Romanoff
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na beszamel:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 ½ szklanki mleka

sól i świeżo zmielony pieprz



Do makaronu:

500 g makaronu penne rigate

450 g małych pieczarek, przekrojonych na ćwiartki

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

125 ml wódki

250 ml krojonych pomidorów z puszki, odcedzonych



Do dekoracji:

1 szklanka startego parmezanu

dymka, posiekana

¼ szklanki uprażonych pinioli



Przygotowanie:

Beszamel:

W rondlu na średnim ogniu stop masło. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka pasta. Wmieszaj mleko. Doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając trzepaczką, następnie kilka minut gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.



Makaron:

Zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź, dodaj odrobinę oleju i odstaw.

W dużej patelni, na dużym ogniu, podsmaż pieczarki na maśle. Powinny wypuścić soki i się zbrązowić. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dymkę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj makaron i podgrzej. Zalej wódką. Podpal. Dodaj beszamel i pomidory. Wymieszaj. Dopraw do smaku.

Przełóż na półmisek. Posyp parmezanem, dymką i orzeszkami piniowymi. Podaj od razu.



@ Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.