Gosia  Molska

Pastel De Choclo


Przepis z programu Posmak świata (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

Pastel De Choclo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nadzienie pino:

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kuminu

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego oregano

sól do smaku

700 g mielonego mięsa wołowego

2 piersi kurczaka ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren kolendry

½ szklanki rodzynek

½ szklanki czarnych oliwek

oliwa do smażenia

 

Kukurydziana pierzynka:

ziarna z 3 kolb kukurydzy

¾ szklanki śmietany 18%

1 rozmącone jajko

sól, pieprz do smaku

kilka liści bazylii

2 łyżki masła

 

Wierzch:

2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna kminu. Dodać oregano. Podsmażyć przez chwilę, dodać czosnek i słodką paprykę. Dorzucić mięso, posolić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia. Ziarna kukurydzy zmiksować ze śmietaną. Masę przelać na patelnię i podgrzać. Dodać masło i rozmącone jajko. Posolić i popieprzyć, dodać porwane liście bazylii.
W kokilkach do zapiekania ułożyć warstwę mięsnego nadzienia. Na niej ułożyć rodzynki i oliwki. Potem plastry ugotowanego kurczaka. Na wierzchu rozsmarować kukurydziane puree, a całość posypać cukrem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk pieczony w całości z balsamicznymi gruszkami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.