Pain perdu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain perdu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 kawałki bagietki

jajko

2 łyżki cukru (plus jeszcze trochę do karmelizacji)

 

Przygotowanie:

Zmieszać mleko z ekstraktem w płytkim naczyniu i moczyć w nim bagietkę przez 5 min, przewracając w połowie, żeby równo nasiąkła. Ubić jajka z cukrem i wylać na talerz. Podgrzać masło, aż zacznie skwierczeć. Wyjąć bagietkę z mleka, lekko odsączyć. Zanurzyć w masie jajecznej z obu stron i wrzucić na skwierczące masło. Smażyć bagietkę, aż się zrumieni, po 5 min na stronę. W ostatniej minucie oprószyć z wierzchu cukrem i przypalić go palnikiem (lub wyłożyć bagietki na blachę i wstawić do piekarnika, pod grill, aż cukier się roztopi i zrumieni). Rozłożyć bagietki na talerzyki. Podawać na gorąco z łyżką lodów waniliowych, posypane dojrzałymi wiśniami i borówkami amerykańskimi obsmażonymi w maśle z cukrem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.