Pain perdu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain perdu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 kawałki bagietki

jajko

2 łyżki cukru (plus jeszcze trochę do karmelizacji)

 

Przygotowanie:

Zmieszać mleko z ekstraktem w płytkim naczyniu i moczyć w nim bagietkę przez 5 min, przewracając w połowie, żeby równo nasiąkła. Ubić jajka z cukrem i wylać na talerz. Podgrzać masło, aż zacznie skwierczeć. Wyjąć bagietkę z mleka, lekko odsączyć. Zanurzyć w masie jajecznej z obu stron i wrzucić na skwierczące masło. Smażyć bagietkę, aż się zrumieni, po 5 min na stronę. W ostatniej minucie oprószyć z wierzchu cukrem i przypalić go palnikiem (lub wyłożyć bagietki na blachę i wstawić do piekarnika, pod grill, aż cukier się roztopi i zrumieni). Rozłożyć bagietki na talerzyki. Podawać na gorąco z łyżką lodów waniliowych, posypane dojrzałymi wiśniami i borówkami amerykańskimi obsmażonymi w maśle z cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.