
Pain au chocolat
Martha Stewart
Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Składniki:
ciasto na croissanty
mąka uniwersalna, do podsypywania
1 duże jajko
1 szklanka, 2 łyżki i 2 łyżeczki posiekanej półsłodkiej czekolady
Przygotowanie:
Połóż ciasto na oprószonym mąką blacie. Przykryj i poczekaj, aż masło lekko zmięknie, 5-10 minut.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 na 45 centymetrów. Przekrój go na pół w poprzek. Jedną połowę zawiń w folię i schowaj do lodówki. Drugą połowę połóż na papierze do pieczenia o wymiarach 45 na 60 centymetrów. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 na 50 centymetrów. Po rozwałkowaniu przełóż ciasto na blachę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Powtórz to samo z drugą połową ciasta.
Na oprószonym mąką blacie połóż połowę ciasta, dłuższym bokiem do siebie. Przekrój na 2 prostokąty o wymiarach 40 na 25 centymetrów.
Przy pomocy noża do pizzy obetnij 3-milimetrowe brzegi ciasta. Potem każdą połowę pokrój na prostokąty o wymiarach 8 na 18 centymetrów. Na środek każdego kawałka nałóż 2 łyżeczki czekolady, zostawiając półcentymetrowy brzeg ciasta. Zawiń ciasto, zaczynając od krótszego brzegu. Posmaruj brzegi wodą i sklej je razem.
Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Na każdej połóż 4 przygotowane prostokąty, łączeniem do dołu. W małej misce rozkłóć jedno jajko z łyżką wody. Miksturą posmaruj wierzch i łączenie. Między prostokątami postaw 3 wąskie szklanki, do góry nogami. Przykryj blachę folią tak, żeby nie dotykała ciasta. Zostaw w ciepłym miejscu, aż prostokąty podwoją rozmiar, jakieś 2,5 – 3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Zdejmij folię i zabierz szklanki z blachy. Delikatnie przyciśnij każdy kawałek ciasta i posmaruj je pozostałą mieszanką jajka z wodą. Włóż blachę do piekarnika i piecz prostokąty na złocisty kolor, około 15 minut. Potem przełóż na kartkę i schłodź. Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami ciasta.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 na 45 centymetrów. Przekrój go na pół w poprzek. Jedną połowę zawiń w folię i schowaj do lodówki. Drugą połowę połóż na papierze do pieczenia o wymiarach 45 na 60 centymetrów. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 na 50 centymetrów. Po rozwałkowaniu przełóż ciasto na blachę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Powtórz to samo z drugą połową ciasta.
Na oprószonym mąką blacie połóż połowę ciasta, dłuższym bokiem do siebie. Przekrój na 2 prostokąty o wymiarach 40 na 25 centymetrów.
Przy pomocy noża do pizzy obetnij 3-milimetrowe brzegi ciasta. Potem każdą połowę pokrój na prostokąty o wymiarach 8 na 18 centymetrów. Na środek każdego kawałka nałóż 2 łyżeczki czekolady, zostawiając półcentymetrowy brzeg ciasta. Zawiń ciasto, zaczynając od krótszego brzegu. Posmaruj brzegi wodą i sklej je razem.
Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Na każdej połóż 4 przygotowane prostokąty, łączeniem do dołu. W małej misce rozkłóć jedno jajko z łyżką wody. Miksturą posmaruj wierzch i łączenie. Między prostokątami postaw 3 wąskie szklanki, do góry nogami. Przykryj blachę folią tak, żeby nie dotykała ciasta. Zostaw w ciepłym miejscu, aż prostokąty podwoją rozmiar, jakieś 2,5 – 3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Zdejmij folię i zabierz szklanki z blachy. Delikatnie przyciśnij każdy kawałek ciasta i posmaruj je pozostałą mieszanką jajka z wodą. Włóż blachę do piekarnika i piecz prostokąty na złocisty kolor, około 15 minut. Potem przełóż na kartkę i schłodź. Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami ciasta.
Podobne przepisy


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis