Michael  Smith

(odc.120) pieczony boczek marynowany na gorąco


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.120)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

(odc.120) pieczony boczek marynowany na gorąco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg świeżego boczku wieprzowego bez skóry

8 szklanek soku jabłkowego

soku pomarańczowego lub bulionu z kurczaka

1 szklanka syropu klonowego lub miodu

2 łyżki zmielonych nasion kminku

morska sól i świeżo mielony czarny pieprz

1/2 szklanki ziarnistej musztardy

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 100 stopni C. Umieść boczek w dużej brytfannie, dodaj sok jabłkowy, syrop klonowy, kminek, musztardę, sól oraz pieprz do smaku i przemieszaj, żeby jednolicie rozprowadzić składniki. Przykryj dobrze pasującą pokrywą lub wykonaj ją z folii. Umieść brytfannę w piekarniku i duś zawartość do miękkości przez ok. 8 godz. lub całą noc. Boczek możesz w ten sposób przygotować nawet z wyprzedzeniem kilku dni. Wtedy po prostu przechowaj całą brytfannę wraz z sosem pozostałym z duszenia w lodówce. Przed podaniem rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, wyjmij boczek z brytfanki, pokrój na duże kwadratowe kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Niektóre kawałki mogą wymagać odkrojenia grubszych fragmentów tłuszczu. Grilluj przez ok. 15 min, aż mięso będzie chrupiące. Posmakuj jednego z najbardziej dekadenckich smakołyków, jaki kiedykolwiek jadłeś!

powrót

Podobne przepisy

Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Omlet z kimchi i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.