Tatar z tuńczyka podany z bekonowymi chipsami plus tatar z łososia z karmelizowaną figą

Tatar z tuńczyka podany z bekonowymi chipsami plus tatar z łososia z karmelizowaną figą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 25 dag surowego tuńczyka
  • kilka plastrów wędzonego boczku (parzonego)
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 25 dag surowego łososia
  • łyżeczka posiekanej drobno kolendry
  • szczypta posiekanej chili
  • sól
  • łyżeczka sosu rybnego
  • 4 świeże figi
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • kilka bardzo drobno porwanych listków sałaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tuńczyka drobno posiekaj, dodaj pieprz i sos sojowy oraz cebulę – odstaw na kilka minut. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i plastry boczku. Przykryj drugim papierem i przyciśnij czymś od góry. Piecz w 200 stopniach około 15 min aż powstaną chrupiące chipsy. Łososia posiekaj jak tuńczyka i dopraw kolendrą, chili, sosem rybnym i solą – odstaw. Na patelnię wylej wodę i dodaj cukier, redukuj aż powstanie piana i dodaj pokrojone w ćwiartki figi. Na talerzu za pomocą 2 łyżek zrób łezki. Jedną z tuńczyka i jedną z łososia. W tuńczyka wbij chipsy, a w łososia 4 ćwiartki fig, udekoruj liśćmi sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA