Michael  Smith

(odc.116) tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.116) tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na pudding

2 szklanki mleka

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka kakao

225g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

2 łyżki skrobi kukurydzianej



Na bitą śmietanę

1 szklanka 36% śmietany kremówki

115g białej czekolady



Przygotowanie

1 ½ szklanki mleka przelać do średniego garnka, dodać cukier, kakao, czekoladę, wanilię i sól. Gotować mieszając, do czasu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Skrobię kukurydzianą rozrobić w pozostałym mleku. Łagodnie przelać rozrobioną skrobię do masy czekoladowej, dobrze mieszając. Kontynuować gotowanie na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż pudding zgęstnieje. Powstały pudding przelać do ramekinów lub małych miseczek i chłodzić, aż stężeje, około godziny. Podawać z bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady.



Bita śmietana aromatyzowana białą czekoladą

Śmietanę podgrzewać razem z białą czekoladą w małym garnku, do czasu, aż czekolada się stopi. Mieszać do gładkości. Przelać do średniej miski i dobrze schłodzić w lodówce. Kiedy śmietana się schłodzi, ubijać do uzyskania miękkich szczytów. Podawać jako dodatek do czekoladowego puddingu lub innego ulubionego deseru.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.